Capodimonte – късче от историята

Capodimonte

Малко известен факт е, че е съществувала фабрика с названието „Capodimonte” построена в “The Royal Wood of Capo-di-Monte” в Неапол. Днес това име се разпознава по-скоро като стил на порцелан, произведен в Неаполитанския регион на Италия, а не като емблема на производител или фабрика.
Кралската фабрика е поръчана от новородения крал на Неапол и Сицилия, цар Чарлз VII, (известен още като Шарл V на Сицилия и Шарл III на Испания), през 1743 г.
Смята се, че идеята за създаването и идва от брака на Чарлз със Мария Амалия, внучка на Август II, избирател на Саксония, крал на Полша. Дядото на Амалия, Август, е основателят на порцелан "Мейсен" в Германия и историята гласи, че именно новата жена на Чарлз го насърчава да създаде италиански еквивалент на Мейсен, известен с високото си качество и художествени творби.
Развитието и производството първоначално започват в различни части на Кралския дворец, но през 1738/1739 година крал Чарлз си поръчва отделна фабрика, построена на същата основа на Royal Woods като двореца. Тя е завършена и въведена в експлоатация през 1743 година.
Кралската фабрика  е с действащо производство от 1743 до 1759 г., като тогава се произвеждат предимно прибори, различни кутии за съхранения на храна и бижута, дръжки за бастуни, и рядко вази.
От Италия от Испания
През 1759г. Чарлз става крал Чарлз III на Испания и за да съхрани производствените си тайни нарежда Кралската фабрика да бъде унищожена, а цялото оборудване и материали да бъдат преместени в Испанската порцеланова фабрика в Buen Retiro, близо до Мадрид.  Също така прехвърля голяма част от своите художници и химици там. Производството на оригинален порцелан Capodimonte продължава на това място до 1771 година.
От Испания обратно в Италия
Когато синът на крал Чарлз III – Фердинанд го наследява и става крал Фердинанд IV от Неапол, а след това крал Фердинанд I крал на Сицилиите, той създава нова Кралска фабрика в Неапол в Кралската вила в Portici. Производството на Capodimonte се възобновява още веднъж като италиански порцелан през 1772 г. Francesco Chiari и Francesco Celebrano моделират  порцелана в новата фабрика, а към тях се присъединява и Saverio Grue – художник и скулптор.
Въпреки предстоящото политическо сътресение в Италия и Испания, порцеланът Capodimonte продължава да се произвежда в различни фабрики. През 1807г. се дава „кралски франчайз” на Poulard & Co.
Официалното производство на Capodimonte "Royal Factory" завършва през 1818 година, когато Poulard & Co. продават собствеността си на Claudio Guillard и Giovani Tourné, които обаче продължават да използват Royal "N" и короната. По-късно през 1834г. те продават концепцията за изработването на семейство Genori от Флоренция. През 1896г. те слагат начало на сътрудничеството си със Societa Ceramica Richard of Milan, която и до днес продължава да произвежда фини порцеланови фигури в стил „Capodimonte” .