Пауновият стол (#AlwaysTrendy)

паунов стол, пауновият стол, паун стол, peacock chair, manila chair, Манила стол,

Преди да стане символ на движението „Черната пантера“ и да се превърне в любимец на богатите и известните, the peacock chair (пауновият стол) привлича интереса на фотографите.
Наричан още „Манила“ или „Филипински“, столът  е изработен от ратан, и въпреки че е лек, е изключително здрав.
През вековете много пъти е бил част от модните тенденции, а интереса днес към сложният му и отличаващ се дизайн отново го превръща в тренд.
Ратанът е природен ресурс в Югоизточна Азия, а местните отдавна са се научили да го употребяват по различни начини.
Още през 16ти век европейските колонии започват да връщат изящно изработените мебели и продукти от ратан от места в Югоизточна Азия.
Едва през 20ти век столът успява да „стигне“ до САЩ. Внесен от Филипините, той произхожда от затвор в Манила, където затворниците го изработвали и декорирали. И докато в някои затвори произвеждат и се опитват да продават ратановите шедьоври, в Cebu Provincial Detention and Rehabilitation Center усърдно учат танцови хореографии, за да шашнат туристите, които идват да ги гледат.
В началото на 20-ти век екзотичният дизайн и бохо-шик стил на пауновият стол привличат вниманието на фотографите, а малко след това той намира своето място и в домовете на богатите.
Бързо става любим на знаменитостите и десетилетия наред бива сочен за символ на поп културата.
Много от популярните личности са били заснети с него. Ето малка част от тях: Шер, Елизабет Тейлър, Робърт Плант, (на снимката) Даяна Рос, Доли Партън, Зса Зса Габор, Чарли Чапман, Стиви Никс и т.н.
А наскоро пауновият стол „блесна“ с присъствието си в култовият филм „Бохемска рапсодия“.


П.П. Споделяме с вас един албум - находка, на който попаднахме, за да разгледате и вие фотографии на много от популярните личности, които също като нас членуват във фен клуба на Пауновият стол. ;) => https://www.pinterest.com/beatgrrrl/struttin-like-a-peacock/